Het kiezen van de juiste broker

Een broker heb je nodig om aandelen te kunnen kopen, verkopen en aanhouden. De keuze voor de juiste broker is enorm belangrijk omdat er grote verschillen zijn in de kosten die je gaat maken bij de verschillende brokers. Wij zetten op een rijtje waar je op moet letten en hoe je als belegger de juiste broker kunt kiezen.

In Nederland zijn er meer dan tien partijen actief als broker. Bekende gespecialiseerde tussenpersonen in de aandelenhandel zijn: BinckBank, DeGiro en Flatex. Maar ook de traditionele banken zoals ABN Amro, ING en Rabobank bieden de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen. Een rekening bij je eigen bank klinkt meteen als een veilige keuze. Toch is het slim om goed te kijken naar alle brokers. Dit kan interessant zijn omdat de gespecialiseerde brokers soms heel goedkoop zijn. Ook is er op meer markten te handelen via een gespecialiseerde broker.

Laten we beginnen met het belangrijkste: kosten. Als belegger wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement halen. Een heel belangrijk deel van het resultaat wordt bepaald door de kosten die gemaakt worden bij het aankopen, verkopen en bewaren van aandelen. In het kort moet je als belegger vooral rekening houden met twee kosten: Servicefee en Transactiekosten. De servicefee is een bedrag dat per maand, kwartaal of jaar betaald wordt om aandelen aan te houden en de rekening open te houden. Vaak is dit bedrag afhankelijk van het belegd vermogen. Bij sommige partijen is dit gratis en bij andere kan dit oplopen tot honderden euro’s per jaar. Op het moment van schrijven zijn DeGiro en Flatex voorbeelden van brokers zonder servicefee. Ook voor het aankopen en het verkopen van aandelen worden kosten in rekening gebracht. Meestal is dit een vast bedrag plus een percentage van de transactiewaarde. Opnieuw zijn DeGiro en Flatex hier prijswinnaar. Zij vragen voor een gemiddelde transactie een paar euro, terwijl er bij de dure broker tientallen euro’s betaald moet worden.

Hoe kan het dat zij zulke lage prijzen hanteren? Nou, zij verdienen op een andere manier aan jou. Bijvoorbeeld door het uitlenen van jouw aandelen aan andere partijen of het beleggen van jouw gestalde geld in hun eigen fondsen. Dit is een heel belangrijk punt om te beseffen. Deze partijen nemen risico (binnen de kaders van de wet) met jouw vermogen. De verschillende goedkope brokers leggen meestal goed uit op hun website wat zij met jouw aandelen of geld doen. We gaan hier niet verder op in, maar het is vooral goed om je ervan bewust te zijn dat een broker geld moet verdienen aan jou als belegger. Hoe goedkoper de broker, hoe minder de veiligheid en kwaliteit gewaarborgd kan worden, of hoe meer risico er genomen moet worden.

Kwalitatief zijn er ook grote verschillen tussen brokers. Bij de gespecialiseerde brokers zijn er vaak meer handelsmogelijkheden. De website bevat meer informatie en is geschikter voor beleggers. Ook is de klantenservice meestal uitgebreider. BinckBank blinkt bijvoorbeeld uit met de website omdat deze heel veel informatie en inzichten verschaft. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Rabobank of ING bank, waar er weinig informatie op de website te vinden is. Verder valt het op dat er vaker storing is bij de brokers die sterk stunten met hun prijzen.

De conclusie is dat je een goede afweging moet maken tussen een goedkope broker en een wat duurdere, door goed te bedenken wat jouw eisen als belegger zijn. Wil je veel gaan handelen en wil je vooral de kosten drukken? Dan kan een partij als DeGiro goed bij je passen. Heb je daarnaast echt veel behoefte aan goede beleggingsinformatie? Denk dan eens aan BinckBank. Of heb je eigenlijk weinig nodig en wil je vooral bij je vertrouwde bank blijven? Dan is bijvoorbeeld ING een uitstekende keuze (ook op het gebied van kosten). Lees vooral zelf de kosteninformatie van de broker goed door. Ik wens je veel succes met het kiezen van jouw broker!

Eén gedachte over & ldquo; Het kiezen van de juiste broker & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>