Starten met beleggen in aandelen, hoe begin je?

Je wilt iets gaan doen met beleggen, maar het klinkt allemaal erg ingewikkeld. Hoe begin je met beleggen? Waar kun je een aandeel kopen? En waar moet je op letten als beginnende belegger? In deze blog leer ik je hoe je gemakkelijk kunt beginnen met beleggen met aandelen en geef ik antwoord op deze vragen.

Wat heb je nodig om te beginnen met beleggen? Alles begint met een goed doordacht plan. Bedenk vooraf goed hoeveel geld je wil gaan beleggen en hoeveel risico je wilt lopen. Houd er rekening mee dat je het belegde geld mogelijk voor een langere tijd moet laten staan. Ook is het denkbaar dat je een deel van je inleg niet meer terugziet, of in een extreem geval je hele inleg verliest. Daarom is het altijd verstandig om te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Heb je geen spaargeld dat jij voor een langere tijd kunt missen? Dan is beleggen waarschijnlijk op dit moment niets voor jou. Je kunt dan overwegen om te sparen, zodat je later wat geld kunt beleggen. Heb je voldoende geld achter de hand om op een veilige en leuke manier te kunnen beleggen? Lees snel verder, ik help je op weg!

Stel, je beschikt op dit moment over €2000 waarmee jij wilt gaan beleggen. Je hebt misschien al allerlei ideeën over de aandelen van bedrijven die jij wilt gaan kopen. Maar, hoe koop je aandelen of andere financiële producten? Om te starten met beleggen heb je een beleggersrekening nodig. Zo’n rekening kun je openen bij een bedrijf dat voor jou de toegang tot de beurzen regelt: een broker. Er zijn in Nederland verschillende brokers actief. Je kunt bij je eigen bank een beleggingsrekening openen of je kiest voor een gespecialiseerd bedrijf zoals BinckBank of DeGiro. De keuze voor een broker is belangrijk omdat er grote verschillen zijn in de kosten die je betaalt. Ook kun je bij sommige partijen op meer markten handelen. Verwacht je maximaal een paar duizend euro te beleggen en richt je je op Nederlandse aandelen? Dan kun je bij elke Nederlandse broker prima terecht. Lees hier meer over het kiezen van een broker.

Tijd om te starten! Je zet bijvoorbeeld €2000 op jouw beleggersrekening bij je broker en vanaf daar kun je ermee gaan beleggen. Nu sta je voor de keuze in welke aandelen je zult gaan beleggen. Op dit onderwerp wil ik hier niet te diep ingaan omdat er heel veel strategieën om te beleggen zijn. Het enige dat voor jou als starter nu echt belangrijk is: Weet wat je koopt. Het is echt aan te raden om je goed te verdiepen in een bedrijf of een markt voordat je er in gaat beleggen. Vragen die hierbij kunnen helpen zijn: Hoe is het bedrijf de laatste tijd in het nieuws? Wat is de financiële situatie van het bedrijf? Wat vinden analisten van het bedrijf? Hoe ontwikkelt de markt waarin het bedrijf zit zich? Hoe meer informatie jij vooraf over je belegging hebt opgezocht, hoe beter je een keuze kunt maken over het aankopen van aandelen van het bedrijf. Bovendien is de kans dan ook hoger dat jij een mooie winst kunt maken op je belegging! Heb je alles goed uitgedacht? In het voorbeeld gaan we voor €2000 Shell kopen.

Het aandeel Shell wordt wereldwijd verhandeld op verschillende beurzen: in Amsterdam, Londen en New York. Deze lokale aandelen hebben ieder hun eigen waarde, omdat er in verschillende valuta wordt verhandeld. Waarschijnlijk ben jij, als beginnende belegger, op zoek naar het Nederlandse aandeel Shell. Het is belangrijk dat je het juiste aandeel selecteert. Op de website van je broker kun je het aandeel gemakkelijk vinden in het AEX overzicht, met daarin de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Je klikt op het aandeel en vervolgens op kopen. Dan verschijnt er een scherm waarin je nog een aantal zaken moet invullen: aantal, limiet/bestens en looptijd.

Hoeveel aandelen ga je kopen?
In ons voorbeeld hebben we €2000 op de beleggersrekening gezet. Stel dat de koers van het aandeel shell ongeveer €15 is. We kunnen in dat geval €2000 / €15 = 133 aandelen kopen. Houd er rekening mee dat je ook wat geld moet reserveren voor transactiekosten. Je betaalt voor iedere aankoop en verkoop transactiekosten. Bij een bedrag van €2000 zullen deze kosten op maximaal €10 liggen. Daarom kunnen we 132 aandelen Shell kopen.

Wat is bestens, wat is een limietprijs en welke limietprijs stel ik in?
Bij het aankopen of verkopen van een aandeel kun je aangeven wat jij ervoor bereid bent om te betalen. De optie bestens geeft jouw automatisch de beste prijs in de markt, op dit moment. Het is echter bijna altijd slimmer om een limietprijs mee te geven. Met de limietprijs geef jij zelf aan wat je maximaal wilt betalen voor een aandeel (bij het kopen) of minimaal wilt ontvangen voor het aandeel (bij verkopen). De limietprijs is dus kortweg de prijs waarvoor jij het aandeel wilt kopen of verkopen. In het voorbeeld van Shell is de meest recente koers van €15,00 inmiddels gestegen naar €15,05. We willen er maximaal €15 voor betalen, dus moet de limietprijs hier ingesteld worden op €15,00.

Ten slotte dient de looptijd nog ingevuld te worden. De looptijd is de tijd waarop een order geldig blijft. Dit is meestal ingesteld op een handelsdag. Aandelen kunnen alleen verhandeld worden tijdens de openingstijden van de beurs. In Amsterdam is dit op werkdagen tussen 09:00 en 17:35. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn de handelstijden van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd (tijdens zomertijd). Buiten handelstijden kun je wel orders inleggen, maar worden ze niet behandeld tot het moment dat de beurs open is. Voor het aandeel Shell houden we de looptijd op ‘dag’. We leggen een order in om 132 aandeel te kopen op deze dag, voor de limietprijs van €15,00. We bevestigen de order en krijgen al snel bevestiging van de broker: de aankoop van 132 aandelen is uitgevoerd. Gefeliciteerd, je hebt je eerste aandelen gekocht!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>